Gratis afbeeldingen voor je website: Gratis bronnen en hoe ze legaal te gebruiken | 2023

Geschreven door Egbert-Jan op 03-02-2023

De presentatie van een website is van groot belang. Afbeeldingen dragen bij aan een aantrekkelijke uitstraling en geven de inhoud op een visueel aantrekkelijke manier weer. Helaas kunnen foto’s een grote kostenpost zijn, vooral voor beginners of met een beperkt budget. Gelukkig zijn er veel websites waar je gratis afbeeldingen kunt vinden voor gebruik op je website. In deze blogpost geven we je een overzicht van de beste gratis afbeeldingsbronnen en tips hoe je ze legaal en ethisch kunt gebruiken.

Waar kan ik gratis afbeeldingen downloaden?

Er zijn veel websites waar je gratis afbeeldingen kunt vinden, maar welke zijn het populairst? Bekijk de bronnen die wij het meest gebruiken:

Unsplash: Een van de grootste en populairste websites voor gratis afbeeldingen, biedt een groot aantal professionele afbeeldingen over diverse onderwerpen. De zoekfunctie is uitstekend en je kunt afbeeldingen filteren op relevantie, datum, aantal downloads en meer.

Pexels: Een andere populaire gratis website voor foto’s. Biedt een brede selectie van hoogwaardige afbeeldingen die klaar zijn voor commercieel gebruik. De zoekfunctie is eenvoudig te gebruiken en je kunt afbeeldingen filteren op populaire zoektermen.

Pixabay: Een andere fantastische bron voor gratis afbeeldingen en video’s. Biedt een breed scala van afbeeldingen en video’s die klaar zijn voor commercieel gebruik zonder copyrightbeperkingen. Afbeeldingen kunnen worden gefilterd op categorie, kleur en grootte.

Mag ik deze gratis afbeeldingen zomaar gebruiken?

Naast deze bovengenoemde websites zijn er nog veel andere bronnen beschikbaar, zoals FreeImages, StockSnap.io en Gratisography. Houd er echter rekening mee dat hoewel deze afbeeldingen gratis zijn, er soms beperkingen kunnen gelden voor commercieel gebruik en dat sommige afbeeldingen een specifieke vermelding vereisen. Het is daarom belangrijk om de toestemming voor de afbeelding te controleren voordat je deze gebruikt om er zeker van te zijn dat je de afbeelding legaal gebruikt en om problemen te voorkomen.

Via de volgende links kun je de voorwaarden lezen van de bovengenoemde bronnen:

Afbeeldingen klaarmaken voor je website

In een ander blogbericht hebben we een uitleg gegeven over hoe je afbeeldingen klaarmaakt voor je website. Hier bespreken we het juiste bestandsformaat en de juiste bestandsgrootte. Ook hebben we het over het verhogen van vindbaarheid met afbeeldingen. Bekijk hier bericht hier.

De gids voor het optimaliseren van afbeeldingen voor je website

Alternatieven voor afbeeldingen

Als je specifieke afbeeldingen nodig hebt die niet gratis beschikbaar zijn, overweeg dan om betaalde stockfoto’s te kopen op websites zoals Shutterstock, iStock of Getty Images. Deze sites bieden een breed scala aan afbeeldingen van hoge kwaliteit, maar houd er rekening mee dat de kosten kunnen oplopen.

Een andere optie is om je eigen afbeeldingen te maken, hoewel dit meer tijd en moeite kost. Als je geen foto’s wilt gebruiken, kun je ook overwegen om illustraties te gebruiken, die beschikbaar zijn op websites zoals Illustrations.co, Iconfinder en Freepik.

Conclusie

In deze blogpost hebben we de beste gratis afbeeldingsbronnen besproken en geven we advies over hoe je ze op een legale en ethische manier kunt gebruiken. We hebben ook alternatieven voor gratis afbeeldingen besproken, zoals betaalde afbeeldingen en aangepaste afbeeldingen.

Om samen te vatten, gratis afbeeldingensites zijn een geweldige bron voor het gebruik van afbeeldingen op je website, maar het is belangrijk om te controleren of het gebruik van de afbeelding legaal is en de licentie ervan te volgen. Betaalde stockfoto’s of aangepaste afbeeldingen zijn ook een optie, maar wees er zeker van dat je de licentie en het auteursrecht controleert voordat je deze gebruikt.

Bedankt voor het lezen van deze blogpost. We hopen dat je nu een beter begrip hebt gekregen van waar je gratis afbeeldingen voor je website kunt vinden en hoe je deze op een legale en ethische manier kunt gebruiken.